Pages

Subscribe:

Taika


Virallinen nimi: Silimen Pumpuliunelma
Kutsutaan: Taika, Tarzan, Taikuri (-luttinen), Puikula, Läskisäkki
Syntynyt: 27.08.2009
Harrastukset: Match showt
Terveys: distichiasis, lonkat B/B, kyynärät 0/1, selän rtg epävirallisesti ok, kinneralueen rahinaa ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Polvista lausuttu kaikkea 0/0 ja 2/2 väliltä. Selkä kipuilee, mutta selkeää syytä tälle ei ole löydetty
Tuloksia: Mätsäreistä useita sijoituksia, SIN4-BIS1. Agilityssa minimöllien seuramestari -12 ja virallisista hankittuna yksi LUVA. Luonnetestattu pistein 95p. ja laukaisuvarma. Näyttelyistä 2xEH.


Taika on perusluonteeltaan melko rauhallinen ja tervepäinen shelttineito. Taikasta löytyy kuitenkin myös toinen vaihde, jolla koiraan saa pientä säpinää. Harrastuskoirana se tarvitsisi kuitenkin hieman lisää sheltin sähäkkyyttä, mutta ensimmäiseksi koiraksi Taikan luonne on ollut oikein passeli. Kouluttaminen kunnolliseksi koirakansalaiseksi on ollut helppoa, eikä asioita ole tarvinnut hakata kirveellä kalloon. Agilityn ja tokon kanssa on hieman ollut motivaatio-ongelmia, mutta ongelmat on tehty ratkastaviksi! Taika antaa myös tehdä itselleen melkein mitä tahansa, joten hoitotoimenpiteet jne. ovat helppo suorittaa. Taika on myös erittäin helppo pitää vapaana, sillä se ei hirveän helposti irtaannu minusta. Ainoastaan rusakot ja fasaanit ovat tämän koiran heikkous, mutta jos itse pystyn reagoimaan tarpeaksi nopeasti, jää pupupaistit saamatta.

(C) Oona Pesonen
Harrastuksissa olemme edenneet omaa hidasta tahtiamme. Taikasta alunperin piti tulla myös näyttelykoira, mutta aina nallekarkit eivät mene tasan. Taikalla on virheellinen purenta, joka estää näyttelyissä ravaamisen. Kaksi EH:ta koira on hakenut erimaateilta, joten niiden arvo käytännössä on oikeastaan täysin nolla. Purentavian takia käymme usein pyörähtämässä mätsäreissä. Mätsäreissä olemme käyneet siitä lähtien aktiivisesti, kun koiralla oli ikää n. 7kk. Mätsäriuraltamme löytyy useita ei sijoja, kuten myös hienoja BIS-voittoja. Parhaimpia hetkiä on ollut voittaa koko match show tuloksin JH1 SIN1 BIS1 usean koiran joukosta.

(C) Marika Riikonen
Agilityn treenaamisen aloitimme koiran ollessa vuoden ikäinen. Harrasteagilityn alkeiden jälkeen jatkoimme koirakoulun agilitykurssille. Nämä kaksi kurssia ovat olleet hutilyöntejä agilityurallamme, sillä nämä kurssit antoivat huonon pohjan tavoitteelliselle agilitylle. Taika oppi heti ensimmäisistä tunneista lähtien suorittamaan esteitä väärin. Näiden virheiden korjaamiseen on kulunut todella paljon aikaa ja voimia, eikä prosessi ole vieläkään täysin valmis. Kahden vuoden treenaamisen jälkeen uskallauduimme ensimmäistä kertaa virallisiin kisoihin, joissa menestys oli odotettua parempi. Haaveena olisi ollut saada Taika joskus agilityvalioksi, mutta haaveet kariutuivat terveysongelmiin. Treenikentällä Taika ei ikinä oireillut, enkä olisi osannut arvata missä kunnossa koira todellisuudessa on. Alkuvuonna 2013 Taikalle diagnosoitiin kakkosen polvet, kinneralueen rahinaa (jänteen naksuminen) sekä kilpirauhasen vajaatoiminta. Polvien tuomio yllätti täysin, sillä aikaisemmin koira oli tutkittu virallisesti terveeksi. Taika käy nykyisin silloin tällöin virkistämässä muistiaan muutaman esteen verran, ilman rimoja tai rasittavampia esteitä.

(C) Rebecca Saleh
Tokoa treenaamme täysin tavoitteetta. Utopistinen haave olisi saada Taikalle joskus TK1 nimen eteen loistamaan, mutta mikään kiire asialla ei ole. Taika osaa hieman tokon perusliikkeitä, mutta niitä pitäisi treenata ja hioa vielä paljon. Suurin ongelma treenaamisessa on motivaation puute koiralla, joka näkyy esimerkiksi seuraamisen innottomuudessa. Rallytokon Taika kestää huomattavasti paremmin, sillä siinä koiran innostaminen ja kehuminen ovat sallittu. Rallytokonkaan suhteen meillä ei ole sen suurempia tavotteita, ehkäpä RKT1 voisi olla kohtuullinen tavoite meille.

(C) Oona Pesonen
Eniten olemme saaneet kamppailla Taikan koirapelon kanssa, sillä se näkyy harrastuksien lisäksi arkipäivässä. Syynä tähän mitä luultavammin on pentuajan huono sosiaalistaminen. Ensimmäisen koiran omistajana en omistanut paljoakaan koirallisia ystäviä ja kavereita, joiden kanssa olisi ollut mahdollista treffata. Koirapuisto oli myös talven pakkasten takia typötyhjä sillon, kun Taika oli saanut rokotukset kuntoon. Ennen Taika esimerkiksi agilityssa saattoi keskittyä melko paljon muiden koirien kyttäämiseen ja varomiseen. Lenkillä se saattoi myös pistää jarrut pohjaan vastaantulevan koiran takia. Nykyään tilanne on jo parempi kuin olisin ikinä osannut olettaa, sillä Taika on jo alkeellisella tasolla liittynyt muiden koirien leikkiin mukaan. Töitä tämän saavuttamiseksi on tehty todella paljon, mutta onneksi työ on tuottanut tulosta.


Ihmisiä kohtaan Taika on aina ollut avoin, eikä vierasta uusia ihmisiä. Pentuna se sai paljon hyviä kokemuksia uusista ihmisistä, sillä vierailimme usein esimerkiksi Itäkeskuksessa. Matkalla ei voinut välttyä ihmisiltä, jotka sortuivat pienen pennun söpöyteen ja tulivat rapsuttelemaan pentua. Tästä ominaisuudesta olen todella iloinen, esimerkiksi hierontakerrat ovat todella helppoja kun koira on iloinen uudesta tuttavuudesta ja pystyy nopeasti rentoutumaan vieraan käsissä.

4 kommenttia :