Pages

Subscribe:

tiistai 28. huhtikuuta 2015

"Kas vain", sanoi kasvain...

ja kasvoi vain, sillä vain kasvain voi kasvaa noin vain. 


Tämä sananlasku kuvaa oikein hyvin Medyan tilannetta tällä hetkellä. Medyalle ilmestyin n. muutama viikko sitten täysin tyhjästä patti nenään, jota en pitänyt alkuun järin huolestuttavana. Siisti, ei märkivä/verestävä, ei vaivannut koiraa mitenkään. Patti jatkoi kasvuaan, ja noi viikon verran kuonossa möllötettyään kävin apteekista hakemassa pullon Betadinea, jolla varovasti putsailin pattia. Ajattelin, että Medya olisi saattanut tunkea puikkonokkansa johonkin, joka olisi rikkonut ihon ja pistänyt tulehduksen päälle. Oma äitini diagnosoi patille vaikka mitä, mm. mätäpaisetta. Noin kaksi viikkoa jaksoin katsella epätietoisena tuon koiran naamaa, kunnes sain aikaiseksi varata ajan lähimmälle eläinlääkärillemme. 


Ei ollut mätäpaisetta, vaan mitä luultavammin kasvain, histiosytooma. Eläinlääkäri yritti tökkiä neulalla pattia saadakseen irtosolunäytettä, mutta lopputuloksena oli vain rei'itetty nenä ja joitakin punasoluja palkkioksi. Enempää ei viitsinyt neulalla sörkkiä, joten patologille ei saatu näytettä lähetettyä. Aika selvältä ja varmalta kasvaimelta tuo kuitenkin vaikuttaa. Histiosytooma ei kuitenkaan ole pahanlaatuinen kasvain, eikä Medyalla ole mitään hätää. Histiosytooma aiheutuu ilmeisesti kehon puolustusjärjestelmän paikallisesta falskauksesta, jolloin jotkut solut pääsevät jakautumaan hallitsemattomasti. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta yleisimmin histiosytoosia löytyy nuorilta koirilta. Sheltti ei ihan tyyppirotuihin pitäisi kuulua, pienen googlettelun perusteella histiosytooma on yleisemmin mm. vinttikoirien ja joidenkin ruttunaamaisten rotujen vaiva. Tai vaiva ja vaiva, yleensä se häiritsee enemmän omistajaa kuin koiraa. Kasvain voidaan poistaa leikkaamalla tarvittaessa, mutta se voi myös kadota itsekseen ja kuivua pois n. 2-4kk sisällä. Toivottavasti myös näin Medyan kohdalla, sillä tuosta kohdasta sitä on kyllä hyvin veemäistä lähteä leikkaamaankaan.

Mitään hengenhätää meillä ei siis ole, mutta onhan tuo melko inha. Ei se tee kyllä koiran naamasta yhtään kauniimpaa ja näkyy kuvissa rumasti. Näyttelyitäkään ei tarvitse ainakaan hetkeen katsella, tosin onneksi Medya ilmeisesti aloittelee tiputtamaan turkkiansa. Saa nähdä, kehdataanko mätsäreihinkään hirveästi lähteä. Olisi tuo patti voinut jäädä kyllä tulemattakin, mutta ollaan nyt kerrankin optimistisia ja todettakoon, että tilanne voisi olla paljon surkeampi. Ei kai tässä auta muuta kuin odotella. Muutakin jännää odottelemista on kuitenkin luvassa, ensi kuuksi Medyalle on varattuna luonnetestipaikka! Saa nähdä, mitä siellä mahtaa tapahtua.

11 kommenttia :

  1. No voi höh, vaikka tietysti hyvä, että ei ole haittaa koiralle! Ehdin jo otsikon perusteella säikähtää...

    VastaaPoista
  2. meidän koiralla oli vähän saman tyyppinen, sen oli aiheuttanu punkki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on ollut vaikka kuinka sellaisia punkkien aiheuttamia patteja, jotka ilmestyy sen jälkeen, kun punkki on nyppästy ihosta pois. Ne on kuitenkin monella tapaa erilaisia, ne häipyvät nopeaan, karvat eivät katoa minnekkään ja ovat pienempiä verrattuna tuohon Medyan pattiin.

      Poista
  3. Mun kokkerilla todettiin puoltoistavuotiaana histiosytooma, jota hoidettiin kortisoni?voiteen avulla. Parani meillä suhteellisen nopeasti (vähän reilussa kuukaudessa), eikä enää uusiutunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että teillä parani nopeasti! Meille myös lekuri alkuun mietti kortisonivoidetta, mutta eihän sitä tohon pysty laittamaan. Koira nuolisi sen samantien pois, ja suuhun sitä ei saisi päätyä. Millä ton nuolemisenkin estää sotten, ei oikeen millään. :D Meillä ei siis ole nyt mitään "apukeinoja" käytössä, toivotaan silti nopeaa paranemista.

      Poista
  4. Meillä oli kerran koiran leuassa tuommoinen. Käytiin ell:llä leikkauttamassa pois ja ihan pirteä koira on, nyt en vaan muista yhtään miksi oli tuommoine tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikai sitä syytä pysty kukaan sanomaan tarkalleen, miksi noita ilmestyy. Me yritetään kuitenkin välttää tuota leikkaamista ikävän sijainnin takia.

      Poista
  5. Hui, onpas hurjan näköinen :o

    VastaaPoista
  6. Huih! Meillä oli merleuroksella ihan täysin samassa kohdassa (tai vähän enemmän nenän nipukan alla) ja samalla puolella saman näköinen patti. Kasvoi välillä niin isoksi, että meinasi räkä valua nenästä (ehkä nuppineulan pään kokoinen isoimmillaan), mutta pienimmillään vain normaalin nenän rakenteen muotoinen, mutta tuollainen vaalea. Huomasin pahkuran ehkä 1,5kk sitten, nyt tilalla enää ihan pieni vaalea kohta.

    VastaaPoista
  7. Moi! En tiedä kirjoitatko enää sun blogia, mut oon huomannu omalla koiralla nyt selässä vähän vastaavanlaisia patteja. Kyseessä 6v westie poika ja haluaisin siis tietää miten sun koiralle kävi tossa sairauksessa? Paraniko? Uusiutuko?

    VastaaPoista