Pages

Subscribe:

perjantai 9. toukokuuta 2014

Medya eläinlääkärissä



Tulihan jo nyt se päivä, kun Medyaakin sai käyttää eläinlääkärissä muuten kuin rokotuksilla. Vakuutustakaan sillä ei ole hinnan takia, joten toivotaan, että sitä ei tarvitsisi jatkossa sitten hirveän usein käyttää lääkärin tutkimuksissa. Hirveän halpa reissu ei tälläkään kerralla ollut, vaan kotiin palattiin 350 euroa köyhempänä. Mikäs tässä kuun vaihtumista odotellessa, että saisin taas muutaman euron lisää kituvalle pankkitilille!

Lääkärikäynnin syynä oli Medyan mystinen ripulointi. Se on ripuloinut verta nyt kolmesti kuukauden sisään, viimeksi alkuviikosta. Ripulin aiheuttajasta ei ollut oikein selvyyttä, milloin epäilyksenä merilevä, milloin öljy. Tapauksilla ei näyttänyt olevan juurikaan yhteistä. Ensimmäinen kerta kesti noin 3-4 päivää alkaen löysällä vatsalla, josta tilanne vähitellen muuttui verisemmäksi. Koira saatiin kuntoon Canicurin ja levon vaikutuksesta. Toisella kerralla Medya aloitti melkeen kylmiltään ripuloimaan verta keskellä yötä. Seuraavana aamuna olikin matka Joensuuhun ja pitkä automatka. Automatkan ajan koira pystyi pidättelemään, mutta perille päästyään se ripuloi useamman kerran ja jopa oksensi kunnolla keltaista nestettä. Yhdessä yössä tämäkin oli kuitenkin ohi Canicurilla ja häkkilevolla. Kahdella ensimmäisellä kerralla Medya oli juuri saanut merilevää edellisen ruuan kanssa, joten mietin olisiko se aiheuttanut vatsaongelmia. Kolmannella kerralla sekään ei kuitenkaan ollut kyseessä. Ripulointi alkoi taas heti verisissä merkeissä ja kesti yhden päivän. Mitään fiksua selitystä en keksinyt.

Alkuviikosta minulle taas muistuteltiin Medyan täyssisaruksen, Tuiskun, sairastelusta. Tuiskuhan sairastaa Addisonin tautia, joka ilmeni myös mysteerisinä vatsavaivoina, mm. ripulilla ja oksentelulla. Myöhemmin myös kipukohtauksia. Blogista lueskellessa voi huomata sitkeät mahavaivat, jotka eivät tunnu poistuvan millään ja uusiutuvat vähän väliä. Eläinlääkärikertoja ja apukeinoja useampi, mutta ei niin ei. Vasta huomattavasti myöhemmin vaivoille oli löytynyt syy - Addisonin tauti. Niinpä minua kehotettiin käyttämään myös Medya eläinlääkärissä testattavana kys. sairauden osalta.

Itsehän en ollut edes muistanut kyseistä sairautta tai sen oireita. Sydän kyllä hyppäsi kurkkuun heti, kun kuulin asiasta. Oireet melko samankuuloisia ja yhteisten vanhempien takia geneettinenkin riski oli olemassa. Vaikka tauti onkin harvinainen eikä sen periytymistä tunneta, niin mahdollisuus oli kuitenkin olemassa. Onhan itselläni jo yksi monivaivainen koira kera autoimmuunisairauden, joten tuurillani voisi olla toinenkin. Kilpirauhasen vajaatoiminta olisi vielä helppo sairaus Addisoniin verrattuna. Tai molemmat sairaudet hoituvat päivittäisellä lääkityksellä, mutta Addisonia sairastavilla koirilla ei ole oikeutta kisakentille. Jos joutuisin jättämään myös Medyan kanssa harrastamisen, niin mitä ihmettä tekisin. Koira on kuitenkin niin lupaava, että en ihan hetkessä sulattaisi niin suurta pettymystä. Jo Taikan kohdalla teki riittävän kipeää luopua agilitysta, joten toista kertaa en enää jaksaisi kokea samaa.

Ei muuta kuin tiistaina soittamaan aikaa eläinlääkärille. Kokeilin ensiksi soittaa yhteen lähiseuduilla olevaan eläinlääkäriasemaan, mutta siellä he eivät vielä osanneet sanoa, löytyisikö heiltä varastosta sairauden testaamiseen vaadittavaa ainetta. Jos ei olisi, sitä pitäisi tilata. Olisin kyllä mielelläni vienyt Medyan heille tutkimuksiin, sillä samalla olisin voinut hoitaa Taikan kilpirauhasjutut kuntoon. En kuitenkaan jaksanut odotella ahdistuneena, joten soitto isompaan klinikkaan. Aika saatiin heti seuraavalle päivälle.

Ihme kyllä, ajomatka Pitäjänmäkeen MeVetiin ei stressannut enää ollenkaan. En saanut edes autoa parkkiin tien laitaan, vaan jouduin ajamaan pelottavaan parkkihalliin maan alle. Auto, minä ja koira selvisimme ehjänä parkkiruutuun ja löysin tieni takaisin maanpinnalle MeVetin vastaanottoon. Kerkesin hetken istuskella odotustilassa, kunnes pääsimme Susanna Martikaisen jututettavaksi. Susanna kyseli, miten ripuli oli ilmennyt, millaisissa tilanteissa, millaista ruokaa syötetty ja miksi epäilyksenä Addison. Medyasta otettiin lopulta laaja verenkuva, sekä kaksi putkiloa verta Addisonin tutkimista varten. Ensiksi otettiin näyte perustilassa, sen jälkeen suoneen ruiskutettiin ainetta, jonka pitäisi nostaa veren kortisolitasoa. Sairaalla koiralla kortisolitaso pysyisi rasituksesta huolimatta melko samoissa lukemissa, terveellä koiralla pitäisi näkyä selkeä muutos.

Verikokeiden ja yleistutkimuksen tulokset sain heti, ACTH-testin tuloksissa kestäisi hieman pidempään, sillä näytteet lähetettäisiin muualle tutkittaviksi. Verikokeissa Medyalla oli kaikki muu kunnossa, paitsi urea-arvot aivan aavistuksen koholla (10mmol/l, viitearvo 2,5-9.6). Addisonin tautiin liittyy useasti urean, natriumin ja kaliumin muutokset veressä. Myös Tuiskulla oli urea ollut alkuvaiheissa koholla, josta se oli vähitellen jatkanut nousuaan. Tuiskun natirum- ja kaliumarvoista alkuvaiheilla ei ole tietoa, mutta Medyalla ne olivat kuitenkin normaalit. Urea-arvot kuitenkin pelottivat, sillä ne olisivat voineet olla matalammalla.

Onneksi Addisonin tuloksia ei tarvinnut odotella montaakaan päivää, vaan sain heti seuraavana päivänä soiton eläinlääkäriltämme. Kokeissa Medyan kortisolitaso oli noussut, jopa turhankin paljon. Korkeampi kortisolitaso voi viitata stressiin, joka on voinut aiheutua jo eläinlääkärissä olemisesta. Vaikka Medya olikin iloisena ja reippaana vastaanotolla, en tiedä voiko se ulkokuorestaan huolimatta ottaa stressiä erilaisista tapahtumista. Voihan olla, että se on nyt lähiaikoina saanut liian vähän lepopäiviä stressaavien tilanteiden välillä, joka on johtanut ripuliin. Reissua, treeniä ja mätsäriä päivä toisensa perään voi olla loppupeleissä liikaa noin vilkkaalle ja häslälle koiralle. Se ei kuitenkaan ota noissa tilanteissa yhtä rennosti kuin esimerkiksi Taika. Ei kuitenkaan onneksi Addisonia ja sain lekurilta vielä varuiksi Kaoliini-Pektiiniä (sen tehtävänä taisi olla haitallisten mikrobien tms kerääminen suolistosta) ja purkin antibiooteja varuiksi. Jos tuo ripuli nyt uusiutuu antibioottien ja matokuurin jälkeen, seuraavaksi tulisi poissulkea giardia. Toivottavasti nyt pysytään kuitenkin ihan terveenä ja hyväkuntoisena!


1 kommentti :

  1. Kuinka koirasi voi tällä hetkellä ja onko löytynyt syytä oireisiin? Nimimerkillä meilläkin epäily addinssonista ja samat arvot.

    VastaaPoista