Pages

Subscribe:

torstai 24. tammikuuta 2013

Ei tullutkaan kuolemantuomio, vaan kasa jumppaohjeita!

Viime viikot ovat menneet polviasiaa sulatellessa ja tulevaisuutta mietiskellessä. Polvista keskusteltiin ortopedin lisäksi agikouluttajien ja muutamien shelttikasvattajien kanssa. Suunnitelma oli jatkaa agilitya tämän kauden loppuun (huhtikuuhun asti) kevennettynä, eli ilman rimoja. Kisalisenssi vaihtui harrastelijalisenssiin ja treeneissä käydään vain pitämässä hauskaa ilman sen kummoisempia tavoitteita.

Varasin viikko sitten Taikalle ajan fysioterapeutti Riikka Matikaiselle. Riikan luokse lähdimme hakemaan toista tuomiota polville. Valitsin fyssarin ortopedin sijasta sen vuoksi, että fysioterapeutilta voisimme saada erilaisen näkökulman harrastuskantaan ja mahd. ohjeita miten polvien kanssa elää ja miten asiaa pystyttäisiin parantamaan.

Ensimmäinen fyssarikäyntimme alkoi koiran liikkeiden katsomisella. Kävelimme Taikan kanssa muutaman kerran edestakaisin Mevetin käytävällä. Siitä siirryimme toiseen huoneeseen, jossa kerroin Taikan tarinan ja miten olimme hänen luokseen eksyneet. Taika oli yllättävän ihmeissään ja ujopiimä. Ennen se on ollut melko reippaasti eläinlääkärillä, mutta nyt se ei juurikaan ollut kiinnostunut uudesta ihmisestä vaan olisi mieluummin pälyillyt huoneen reunoilla. Vaikka sitä selkeästi epäilytti tilanne, saatiin se kuitenkin helposti matolle kyljelleen rennoksi. Fyssari kävi koiran läpi varpaista lähtien samalla kuin edelleen selitin mieleen juolahtaneita asioita, joilla saattaisi olla yhteyttä polviin.

"Liikkuu takaosa hieman vasemmalla. Ei ontumaa tai vaihtoaskeleita. Rintarangassa vasemmalla pari jäykkää kohtaa. Rentoutuu käsitellessä. Etuosa muuten ok, oikea etujalka hieman jäykempi kuin vasen, rintalihas kireä. Oikea polvi hieman löysä, muttei tutkiessa luksoidu. Oikea lonkka jäykähkö ojennussuuntaan. Vasen polvi rahisee hieman, tänään kevyesti testatessa ei luksaatiota saa aikaiseksi. Kintereessä tuntuu pieni rahina lateraalisesti. Vasen pakaralihas kireä, samoin lanneselässä pientä jäykkyyttä. Aloitetaan takaosan vahvistaminen jumpalla."

Pähkinänkuoressa, itse polvet eivät välttämättä olekaan Taikan suurin ongelma, vaan mahdollisesti niiden aiheuttamat jumit ja löysyys. Taika on melko toispuoleisesti jumissa, jotka voivat olla polven varomisesta johtuvia. Tähän hoitokeinona on lihaksiston kehittäminen.

Riikka näytti ja kertoi erilaisia jumppaohjeita (jos jotain kiinnostaa enempi, voin kirjoitella niitä ylös), joilla Taikalle voitaisiin saada takaosaan ja vatsaan enemmän lihaksistoa. Koiran löystymiseen voi olla syynä sterkkaus, jota itse en tullut ajatelleeksi. Nyt jälkeenpäin ajatellessa se voisi olla ihan mahdollinen selitys, Taika on kyllä huomattavasti muuttunut rakenteeltaan sterkkauksen jälkeen. Esimerkiksi nahka Taikalla on löystynyt huomattavasti, ennen se oli tiukka mimmi, nyt vanha kurppa roikkuvine läskeineen.

Eiköhän tästä sitten lähdetä vaikka Prismaan etsimään tasapainotyynyä ja kehittelemään tikkaita! Parin-kolmen viikon kuluttua tarkoitus olisi visitoida Riikan vastaanotolla katsomassa, onko läksyt hoidettu tunnollisesti ja onko niillä ollut vaikutusta. Mieli koheni hurjasti ortopedikäyntiin verrattuna, ehkä meidän tilanne ei olekaan niin tuhoontuomittu. Agilitya ei tyrmätty, vaan kehotettiin pitämään huolta lihaksistosta ja varomaan nyt ainakin hetken mm. keinua. Taidan kuitenkin ainakin seuraavaan kontrolliin asti jatkaa kuitenkin ilman rimoja kevennetysti. Luultavasti ei enää tulla palaamaan vanhaan treeniin, mutta nautitaan nyt edes näistä hauskanpitokerroista!

1 kommentti :

  1. Moikka! Tää on aika vanha kirjoitus, mutta olisin erittäin kiinnostunut lisätiedoista tai jumppa ohjeista.. omalla koirallani oli vestibulaarisyndrooma ja takapää jäi vähän löysäksi.. nyt yrittänyt etsiä pakaralihasten jumppa ohjeita.. samalla tasapaino tehtäviä.. :) eli jos vielä joku siellä on, niin täällä olisi yks kiinnostunut lisätiedoista..

    VastaaPoista