Pages

Subscribe:

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Medya luonnetestissä

Hyvvee äitienpäivää myös!
Koittipa viihdoin se päivä, kun Medya pääsi testauttamaan pääkoppansa. Itseäni alkoi edellisenä iltana jännittämään/stressaamaan luonnetesti hurjasti, osittain myös kiireellisten aikataulujen vuoksi. Medyasta en kuitenkaan olisi osannut sanoa, mitä se mahtaisi testissä tehdä, ja lopputulos olikin osittain aivan erilainen mitä kuvittelin. Testipaikka oli meillä Tuusulassa ja tuomareina meillä toimi Leena Turunen ja Johanna Cederlöf. Oma jännitykseni onneksi laantui todetessani, että tuomarivalinta taisi olla oikein hyvä. Tuomarit olivat oikein positiivisia, nauravaisia, iloisia ja rentoja, eli itse voin siltä osin ainakin suositella!

Pienen haastattelun ja pantasäätöjen jälkeen päästiin itse asiaan. Vähän itseä hirvitti kuinka kireälle se panta pitikään laittaa, mutta onneksi se ei tainnut kuitenkaan aiheuttaa suurempia ongelmia. Medya kävi reippaasti häntä heiluen morjestamassa tuomarit normaaliin tapaansa. Leikkiin se lähti ehkä vähän hitaasti syttyen, mutta tajutessaan asian Medya taisteli kunnolla kepistä örinää pitäen. Ei ehkä niin rajusti mitä itseni kanssa, sillä tuomari tuntui leikkivän Medyan kanssa melko hempeästi.

Kelkkaan Medya suhtautui rennommin mitä oletin. Jopa Taika aikoinaan päästi haukahduksia ilmoittamaan epämääräisestä kohteesta, mutta Medya pysyi täysin hiljaa, vaikka merlelapsi tykkää huomattavasti enemmän ilmoittaa epäilyttävistä jutuista äänellään. Alkuun koko rämisevä kelkka ei kiinnostanut pätkääkään Medyaa, vaan kelkka sai tulla aika lähelle rämisemään, ennen kuin Medya vaivautui edes noteeraamaan sen. Kelkan tullessa aivan lähettyville olisin luullut Medyan ignooraavan sen kokonaan, mutta mielenkiintoa kuitenkin löytyi ja Medya kävi tsekkaamassa mikä ihme oli kyseessä. Kelkan kanssa ei siis mitään ongelmaa.

Tuomarin "hyökkäys" meni aivan toisin, miten oletin. Olisin tässäkin kohdassa odottanut Medyalta enemmän äänenkäyttöä ja ylössojottavaa häntää, mikä näkyy taas meillä usein arkielämässä. Pientä puolustushalua olisin toivonut, mutta eipä sitä tainnut juurikaan irrota koirasta. Tuomari oli kyllä Medyan mielestä sen verran epäilyttävä aivan lähietäisyyksiltä, että siinä vaiheessa alkoi mörinää kuulua takaviistosta. Heti kun hyökkäys päättyi, Medya taas palautui normaalitilaansa ja oli aivan innoissaan tuomarin huomiosta. Harmi, ettei videolta näy, kun tuomari otti Medyan matkaansa ennen luoksetuloa. Medya siellä innoissaan kiipeili tuomarin sylissä pussailemassa ja ihastuttamassa.

Haalaria Medya säikähtikin ihan kunnolla ja lopputuloksena oli äänekäs väistöliike. En tiedä, huutiko koira säikähdystään vai sitä, että Medya törmäsi väistäessään suoraan omaan jalkaani. Kipukynnys tuolla koiralla on kuitenkin aika korkea eikä se pienistä vikise normaalisti, joten voi olla, että ääni lähti pelkästä säikähdyksestä. Vaikka Medyan reaktio haalariin olikin noin voimakas, se kuitenkin palautui tilanteesta nopeasti. Takaisin haalarille kävellessä se ei väistänyt ollenkaan, eikä yrittänyt kiertää haalaria kauempaa, mistä olin oikein iloinen. Tynnyri ei sitten aiheuttanut niin suurta reaktiota, vaikka se vähän hämmästyttikin. Jotain tällaista käytöstä toivoinkin Medyalta, sillä arkielämässä se palautuu hyvin ikävistäkin jutuista, eikä jää yleensä murehtimaan menneitä. 

Pimeä huone oli taas Medyalla aika fiasko. Tai no, fiasko ja fiasko, olisin odottanut jotain hieman erilaista. Medyan mielestä peltikontti oli ilmeisesti tosi tylsä ja tyhmä paikka, eikä siellä ollut mitään tutkittavan arvoista. Paikoillaan seisoskelu olisi ollut paljon mukavampi vaihtoehto, eikä aivoihin tainnut tallentua tieto omistajan luoksetulokäskyistä. Pelkoa tai arastelua tilanteessa ei omasta mielestäni ollut, Medyalla ei ollut vain mitään käsitystä mikä oli homman nimi. Toisaalta Medyan passiivisuus ei yllättänyt, sillä se ei esimerkiksi kouluttaessakaan hirveästi itse osaa tarjota uusia juttuja, vaikka sheippausta onkin yritetty useasti helpoillakin jutuilla. Saatiin se piski kuitenkin lopulta luokseni avustusten avulla. Olin kuitenkin aika varma, että tuosta olisi lähtenyt toimintakyky miinuksille.

Yksin seinässä ollessaan Medya käyttäytyi vähän samaan tapaan kuin minun kanssa ollessa. Ei kiinnostusta puolustaa itseään, eikä terävyyttä nähtävissä. Mieluummin se ottaisi jalat alle. Heti hyökkäyksen päätyttyä se kuitenkin vaihtoi taas pakomoodista normaaliin, mutta tällä kertaa tuomaria ei jääty pusuttelemaan. Voi olla, että lyhyt kireä hihna jonkin verran ahdisti tuota koiraa, eikä hyökkäyksen jälkeenkään tilanne tuntunut niin rennolta koiralle. 

Ampumisesta en etukäteen osannut sanoa juuta tai jaata. Medya ei suuremmin ole kuullut vastaavia kovia ääniä, kaupungin melut ja metelit kuitenkin ovat sille ihan tuttuja. Samoin Uusi Vuosi ei Medyaa hetkauttanut lainkaan, vaikka käytin sen ulkona pissalla tauottoman paukkeen aikana. Aseesta lähti kuitenkin sen verran isompi ääni ja säikähdin sitä itsekin, kun laukaukset kuuluivat edellisen koirakon ollessa testissä. Pientä reagointia tuli siten Medyaltakin, ei mitään kummallista.

Papereihin sitten oli tällaisia pisteitä laitettu meille:
Toimintakyky: +1b, kohtuullisen pieni
Terävyys: +1b, koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu: +1, pieni
Taisteluhalu: +2a, kohtuullinen
Hermorakenne: +1a, hieman rauhaton
Tempperamentti: +3, vilkas
Kovuus: +1, hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: ++, laukauskokematon
yht. 170p.

Suht. Medyannäköinen paperi siis. Kovuutta tosin jäin hieman miettimään, mitä +3 (kohtuullisen kova) olisi tarvittu. Taikalla on saanut nimittäin saman +1 kovuudesta, vaikka se jäi selkeästi muistelemaan ikäviä säikyttelyitä ja yritti kiertää ne kaukaa. Medyalla taas en itse nähnyt mitään sellaista. Yllätyksenä kuitenkin tuli koiran puolustushaluttomuus ja terävyyden puute, mitä olisin kuvitellut koiralta löytyvän. Medya kuitenkin reagoi toisiin koiriin aivan eri tavalla kuin ihmisiin, mutta jaa-a, paha sanoa. Pistesaldoon olen kuitenkin oikein tyytyväinen ja kaikki osa-alueet ovat jopa plussan puolella. "Perussheltti" taitaa pyöriä pisteiden osalta siellä 100p. kieppeillä, joten ihan kelpokoira Medya taitaa olla!



5 kommenttia :

  1. Hienosti veitte testin läpi ja erityisesti tuomarin loppupuhe lämmittää kasvattajankin mieltä. Kelpo sheltti siis !

    VastaaPoista
  2. Hieno Medya :) Eikös tosin tuon kovuuden arvostelussa +2 ole kova ja +3 kohtuullisen kova? Vai tarkoititko että Medyalta sitä kovuutta löytyisi niinkin paljon, enhän mä sitä voi tietää, mutta pisti vain silmään että ehkä on virhe siinä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah joo, se menikin noin päin, että +3 ei tainnut olla niin kova mitä +2. Mutta tosiaan sitä jäin pohtimaan miksi Medyalle siitä on annettu tuo hieman pehmeä, kun se tosiaan haalarinkin ohitti täysin rennosti hihna löysällä.

      Poista
  3. Haaste blogin henkiin herättämiseen :D
    http://kaaponagi.blogspot.fi/2015/07/haaste-hankokuvin.html

    VastaaPoista
  4. Hieno Medya! Mä en oo edes tiennyt et säkin kirjoitat blogia :D
    Sattumalta löysin ja katsoin et onpas tutun näköinen merle ;)

    VastaaPoista