Pages

Subscribe:

perjantai 24. toukokuuta 2013

KuvapohdintojaPerjantain kuvasato. Näistä kuvista päästiinkin hyvin illan puheenaiheeseen, millainen on onnistunut valokuva? Millainen kuva jää katsojan mieleen? 

Itse olen hyvin kriittinen omia kuviani kohtaan. Ylläolevissakin kuvissa on joukossa kuvia, jotka teki mieli jättää julkaisematta. Miksi? Yksinkertaisesti ne eivät mm. värimaailmaltaan miellytä omaa silmääni, mutta en osaa tehdä kuvista kuitenkaan miellyttäviä. Varsinkin oikealla alakulmassa oleva Medyan kantokuva on sellainen, josta en juurikaan pidä. Julkaisuun se päätyi kuitenkin sen vuoksi, että tykkään kuvan ideasta - toteutus jäi puolitiehen. Kamerassa säädöt pyllyllään (sekä näytön kirkkaus että kuvausasetukset) ja photoshopilla leikkiminen tuotti taas päänvaivaa. Mahdollisuuksia CS6 antaa vaikka kuinka, mutta en pääse haluamaani lopputulokseen. Myös Taikan ja Medyan yhteiskuva päätyi nettiin vain sen takia, että se on ainoa laatuaan. Se ei myöskään ollut helppo toteuttaa, sillä Taika näyttää suurimman osan ajasta hakatulta katukoiralta, joka istuu korvat luimussa lysyssä. Se ei myöskään enää reagoi juurikaan ihmeellisiin ääntelyihin, nameihin tai leluihin, joilla koiraa voisi saada valppaammaksi. 

Onnistunut valokuva on mielestäni sellainen, jossa on sekä tunnelma että tekniikka kunnossa. Vain täydellisesti tarkentunut ja värisävyiltään onnistunut kuva yleensä on vain yksi muiden joukossa, se ei juurikaan yhden katselukerran jälkeen enää hetkauta. Pelkkä tunnelmakaan ei kuitenkaan itselleni riitä, sillä omaa silmääni miellyttävät kuvat, joiden laatu on myös kunnossa. Esimerkiksi kohina ei kuitenkaan tee yksinään kuvasta huonoa, vaan itse kiinnitän enemmän huomiota värisävyihin ja valoihin/varjoihin. 

Illalla otinkin esiin kuvakansioni. Halusin löytää kuvan, mihin olisin tyytyväinen. En juurikaan kuvaa muita kuin koiria, joten etsinnässä oli onnistunut kuva Taikasta. Vuosien varrella kuvia näyttää kertyneen noin kuusisataa. Tuossa joukossa luulisi olevan siis kuvia, joista oikeasti pitäisin. Tehtävä osoittautuikin yllättävän hankalaksi.

Voisin listata ensiksi kuvia, jotka ovat mielestäni teknisesti riittävän onnistuneita, mutta eivät tee sen suurempaa vaikutusta katsojaan. 


Nämä kuvat ovat omaan silmääni mukavaa katsottavaa, ja niitä on ollut myös ilo laittaa muiden nähtäväksi. Mutta siihen se taitaakin jäädä. Samanlaisia koirakuvia on netti pullollaan, joten mikä tekisi näistä sen erikoisempia. Osan ylläolevista kuvista olin itsekin jo unohtanut ja nyt ne pomppasivat silmille taas uudestaan. Hieman ehkä haikea fiilis katsellessa nuorta ja elämäniloisen näköistä Taikaa, kun nykyään suurin osa kuvista näyttää tältä. Sekä kuvan kohde että itse valokuva eivät ole kaunista katsottavaa.

Noh, jos seuraavaksi sitten kuvat, joista pidän idealtaan, mutta tekninen puoli mielestäni saisi olla parempi.
Kaikki paitsi kynttiläkuva ovat yli 1,5 vuotta vanhoja. Varsinkin vasemman alakulman kuvasta huomaa, että muokkausohjelmalla on yritetty leikkiä - hieman ehkä kehnoin tuloksin. Kahdesta muusta pystykuvasta tykkäisin kovasti, jos niiden värejä ja valoja saisi korjattua. Alkuperäisiä versioita ei kuitenkaan enää ole, vain ja ainoastaan nämä. Haluaisin yrittää toteuttaa nämä kuvat uudestaan nyt paremmilla kuvaus- ja muokkaustaidoilla, mutta se ei ole täysin ongelmatonta. 

Seuraava ryhmä, kuvat josta pidän koska... koska... en tiedä. Niissä ei ole oikeastaan mitään tähdellistä, mutta ovat kuitenkin omasta mielestäni mukavaa katsottavaa. 
Parhaimmistoon en kuitenkaan näitäkään kuvia pysty oikein lukemaan. Auringonlaskukuvat ovat melko peruskauraa, mutta kuitenkin ihan katsottavia. Keskirivistön kuvat ovat taas Suomussalmelta, eli eivät ihan tästä kotinurkilta.

Mitä tästä jää sitten jäljelle, mitkä ovat ne otokset, joista oikeasti pidän? Melko pitkään pohdin ja selailin, mutta päädyin näihin kuviin:En todellakaan tiedä, miksi päädyin tähän kolmikkoon. Ensimmäinen kuva sekä pikkujoulukuva ovat otettu kuvakisoihin. Niiden eteen on siis käytetty myös hieman aikaa ja vaivaa. Varsinkaan ensimmäinen ei ollut helppo toteuttaa. Sisällä kuvatessa suljinaika liikkui siinä 1/80 pintaan, joten Taikalla ei hirveästi ollut varaa heilua ja liikkua. Ketju ei myöskään ole yhtenäinen, vaan se on löysästi kuonon ympärillä. Ei myöskään ollut ongelmatonta saada Taika pitämään suutansa raollaan. Kuva saatiin kuitenkin onnistuneesti otettua, minkäs muunkaan kuin ruuan avulla.

Toinen kuva on taas jäänyt vain mieleen. Pesupäivä kasvattajan luona ja turkin kuivatus ulkona auringonpaisteessa. Taika näytti niin onnettomalta, joten olihan se ikuistettava kuvaan. Tämä kuva ei ole laadultaan eikä idealtaan kummoinen, mutta jostain syystä se on mieliin painunut.

Viimeinen kuva on taas otos muutaman vuoden takaa. Kuvakisan aiheena oli pikkujoulut. Tämä humoristinen kuva hymyilyttää itseäni edelleen, joten ehkä sen vuoksi se päätyi tähän joukkoon. Ei sekään kovin kummoinen kuva ole, mutta idea ja toteutus kuitenkin riittävän hyvät.

---------------------------------------------

Jaksoikohan kukaan lukea tänne asti? :D Jos jaksoi, niin onnittelut. Aihe tuotti kuitenkin itselleni sen verran päänvaivaa, että päätin avata tätä myös itselleni kirjoittamalla. Kaipaisin kuitenkin myös lukijoilta mielipiteitä asiaan!

Mikä on sinun mielestäsi onnistunut kuva ja millaiset kuvat jäävät mieleesi? Kommentoi ja linkitä myös omasta mielestäsi onnistunein otoksesi (kelpaa myös muutkin kuin eläinkuvat) ja kerro, miksi juuri se kuva on itsellesi erityinen.

Kokoan myöhemmin lähetetyt kuvat ja kertomukset yhdeksi postaukseksi. Kerro myös mahdollisesti blogisi osoite, niin linkitän kuvien sen kuvien oheen. Mainitse myös, jos haluat kuviin oman nimesi tai nimimerkkisi.

7 kommenttia :

 1. Mun mieleen jää semmoset missä on kiva värimaailma ja vauhtia/toimintaa, tai posekuvista sellainen totinen ja vangitseva katse. Ihmiskuvissa taas tausta ja kaikki nää rekvisiitatkin merkitsevät paljon, toki asennot, suun asento, yleisilme etc ovat tärkeässä asemassa.

  Mun blogi on http://cpkusagur.blogspot.com ja kuva tulee tässä

  http://fantazija.kuvat.fi/kuvat/Cecil+II/cess6.jpg - tässä mun mielestä koiralla on todella voimakas ja vangitseva katse, tykkään mielettömästi koiran ilmeestä. Asettelu ei ehkä ole paras mahdollinen, mutta jooh. Bokeh on siisti ja värit kauniit. Ne on vähän synkät, mutta se ei kuitenkaan tee kuvasta turhan tummaa.

  VastaaPoista
 2. Juuri eilen itsekin mietin tätä samaa aihetta, kriittisyydestäni omia kuviani kohtaa. Monet tunnelmalliset kuvat jäävät julkaisematta, koska en muuten ole tyytyväinen niihin. Aina tuntuu joku olevan huonosti kuvissa, milloin koirat eivät näytä edustavilta tai kuvan värimaailma on liian synkeä. Tuntuu, että välillä voisin vähän hellittää, koska tietokoneen syövereihin on hautautunut monta hauskaa tapahtumaa ja hetkeä ja joita en vain ole halunnut laittaa esille, koska niissä on huono tausta tms.

  Onnistunut kuva jää mieleen. Ei kuvan tarvitse olla teknillisesti priimaa vaan kyllä se tunnelma ja sen tietyn hetken oikea vangitseminen kuvaan on se mikä tekee kuvasta hyvän.

  Omista kuvistani ehkä tällä hetkellä eniten pidän tästä kuvasta: http://milenann.kuvat.fi/kuvat/Koiruudet/Elokuu+2012/IMG_4425.jpg. Se ei ole perus poseerauskuva ja puun lehdet jää kivasti tuohon etualalle tuomaan väriä. Vielä enemmän tykkäisin kuvasta jos Rillan karvat eivät hapsottaisi niin paljoa. :D
  Meidän blogi: http://flattipyrri.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Itse tykkään kaikista eniten vauhdikkaista kuvista, ehkä siksi että ne on hankalempi saada onnistumaan. Ainakin jos koirassa piisaa vauhtia! :D Omasta mielestäni onnistunein kuvani on tämä: http://i1289.photobucket.com/albums/b502/yeedu/Spring%20and%20summer%202013/IMG_9623_zpsce845dfc.jpg vaikka siinäkin jäävät jalat vähän kuvan ulkopuolelle. Mutta aina ei voi kaikki onnistua!

  Onnistuneessa (koiran) poseerauskuvassa on värimaailmalla mielestäni erittäin suuri merkitys, siksi ne eivät aina onnistu niin hyvin, vaikka ideana kuva olisikin hieno. Joskus siinä vain jää jokin tökkimään.
  Blogi: http://yeedu.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus, mielenkiintoinen aihe :)

  Itse opettelen valokuvausta ja koirat on erinomainen aihe, niitä kun nyt sattuu pyörimään jaloissa muutama :D Tässä yksi lempikuvistani http://jaden.kuvat.fi/kuvat/Jade/Jade+2010/jade1.jpg ja blogissa aiheesta lisää piakkoin :) www.kehaketut.blogspot.fi

  Tykkään kuvista, joissa on jotakin erityistä, mistä ne jää mieleen: värimaailma, aihe, asetelma, tunnelma. Tuossa omassa lempikuvassani koiran persoonallisuus tulee hyvin esille ja se on onnistunut teknisestikin, kerrankin :DD

  VastaaPoista
 5. Mun paras kuva: https://lh4.googleusercontent.com/-F12ZRf7vQg8/UaekKKfsGWI/AAAAAAAAD14/Vh8Lzqk__kA/s800/IMG_8505k2.jpg
  + blogissa lisää http://meliai.blogspot.fi/2013/05/onnistunut-otos.html

  Mulle kaikissa kuvissa on tärkeintä tunnelma ja idea + toteutus. Jokainen osaa nykyään ottaa suht. laadukkaan kuvan, mutta ei se mieleen jää, ellei siinä ole jotain mikä koskettaa katsojaa. Mieluummin yksi mieleenpainuva kuva kuin tuhat räpsyä.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen ja hyvä aihe. Itsekkin olen useammat kerrat pohtinut samoja asioita. Omalta koneeltani koira kuvia löytyy ihan liikaa, tuhansia. Ja kuinkahan moni niistä olisi kaikilla osa-alueilla hyvä? Ei varmaankaan hirveän moni, mutta ei haittaa. Minulle itselle jokaikinen kuva on tärkeä ja herättää muistoja, jotka tekevät kuvasta minun mielestäni hyvän. Nämä seikathan eivät tietysti aina välity kuvan katsojalle, joten sellainen kuva, mikä minusta on mahtava, ei välttämättä ole jonkun toisen mielestä yhtään hyvä. Itse en välttämättä kovinkaan paljon ymmärrä tekniikan päälle (vielä.. ehkä jonain päivänä handlaan senkin), mutta minulle kuvista tekee hienoja juuri se idea ja tunnelma.

  Pikaisesti tässä selasin muutamat kansiot läpi, ja mietin lempparikuvaani. Hirvittävän vaikeaa! Päädyin kuitenkin tähän: http://i1282.photobucket.com/albums/a531/jennnass/DSC05479_zpsfe1638b0.jpg

  ♥: http://sitasuntata2.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Multa tämmöi ei-eläinkuva http://oonapesonen.kuvat.fi/kuvat/Muuta/Luonto/l1.jpg

  Onnistunut otos vangitsee katseen ja sitä katsellessa tulee hyvä olo :f Se on teknisesti kunnossa asettelun, värimaailman ja kokonaisuuden osalta, mutta se saattaa myös tuoda jotain muistoja mieleen. Hyviä tai huonoja. Tää oma linkkaamani kuva tuo itelleni hyvän mielen ja tykkään etenkin sen väreistä. Toi tuo mulle mieleen ihanan keväisen metsälenkin koiran kanssa :f Mulla ei oo blogia (vielä) mut http://oonapesonen.kuvat.fi/

  VastaaPoista