Pages

Subscribe:

perjantai 11. lokakuuta 2013

Nyt alkaa kontaktitreeni!


Voisin aloittaa Taikan tilanteen päivittelyllä, sillä nyt on viikko kulunut kraniosakraalista. Omaan silmääni näyttäisi siltä, että Taika on nyt virkeämmän oloinen kuin aikaisemmin. Illalla se lähtee melko reippain mielin ulos ja ei ehkä lahnaa ihan niin pahasti lenkillä kuin aikaisemmin. Voisi se edelleen kulkea enemmän edellä, sen nykyinen paikka on ehkä 45 astetta takaviistoon. Taika on kuitenkin alkanut nyt taas leikkimään itsenäisesti leluilla, mikä on sille melko epätavallista. Se käy aina välillä kaivamassa jostain lelun/sukan/hanskan ja hetken aikaa leikkii sillä itsekseen, hyvä Taika!

Keskiviikkona vietettiin taas tokotreenipäivää. Treenin aiheena oli taas perusasennon hinkkaamista ja minimaalista seuruuttamista. Huomasin edellisen treenikerran videosta, että hipsin hissukseen varovaisin askelin, kun Medyan pitäisi seurata sivulla. Tällä kertaa yritin ottaa normaaleita ja reippaita askelia eteenpäin. Imuttaminen näyttää videolla melko kömpelöltä, Medya kulkee pomppivasti ja rytmi on melko epätasainen. Lopuksi kokeilimme myös ilman käsiapua yhden/kahden askeleen verran, joka näytti huomattavasti paremmalle. Ehkä tuo on todellakin se meidän tapa lähteä kokoamaan seuruuta. Tuulin ja Kaapon treenatessa Medya harjoitteli myös keskittymään häiriössä, sillä sitä kiinnostaisi aivan jumalattomasti katsoa ja mahdollisesti haukkua muiden treenatessa. Aluksi Medyaan tuntui olla aika hankala saada minkäännäköstä kontaktia, mutta lopulta se makasi melko rauhassa selkä muihin päin aina välillä vilkuillen.


 --------------------------------------------------------------------

Torstaina pääsimmekin taas agilityn pariin. Tunnin aiheena oli kontaktien opetus ja pieni vauhtiympyrä (irtoamista ja estehakuisuutta). Kontaktien opettamiseen saimmekin aika järkevän kuuloiset ohjeet (ja jopa opetusvideon!). Lyhyesti suunnitelma, jolla yritämme saada toimivat 2on-2off -pysäytyskontaktit:

1. Naksuttimen avulla koiralle opetetaan nenäkosketus. Nameja ei anneta kädestä, vaan pudotetaan maahan. Kun "nokkimista" alkaa esiintyä paljon, lisää mukaan tuleva estekäsky, esim. "koske" tai "ota"
2. Seuraavaksi siirrytään harjoittelemaan esim. sohvatyynyllä tai kirjoilla, kunhan alusta erottuu maanpinnasta. Ensiksi koira ohjataan namilla oikeaan kohtaan oikeaan asentoon (takajalat alustan päällä) -> naks ja nami. Muutaman toiston jälkeen voi odottaa, että koira tarjoaa asentoa itse. Tässä asennossa naksutellaan myös nenäkosketuksesta
3. Kun paikka on selvä, otetaan mukaan etupalkka parin metrin päähän. Vapautus, kun koira katsoo eteenpäin
4. Lisää omaa liikettä, esim. kävelyä puolelta toiselle, eteen ja taakse. Kun etupalkka toimii, voi koiran lähettää siten, että itse jää taaemmas. Tässä vaiheessa voi ottaa haastavamman kontaktin (esim silityslauta) mukaan
5. Siirtyminen isoille kontakteille, mieluiten puomille. Alkuun koira lähetetään samalla tavalla hakemaan paikkaa siten, että se hyppää sivusta siihen. Palkkaus oikeasta paikasta ja nokkimisesta etupalkkaa ja namitusta käyttäen (namit edelleen maahan)
6. Nosta koira puomille siten, että se pääsee itse tulemaan alas. Samat asiat edelleen, mutta etupalkkaa voi alkaa vahvistamaan enemmän. Nenäkosketusta voi alkaa pikkuhiljaa häivyttämään
7. Koiran ollessa vanhempi (n. vuoden ikäinen) siirrytään myös A-esteelle harjoittelemaan samaa. Tässä vaiheessa koiran pitäisi myös tietää oikea paikka ja homman idea, joten nenäkosketusta voi lähteä häivyttämään
8. Lopputuloksena olisi tarkoitus saada varmat ja itsenäiset kontaktit!

Toinen puoli tunnista käytettiin pieneen kontaktitreeniin, ensiksi nenäkosketusta ihan maassa kouluttajan naksautellessa ja itse palkatessa. Kun nenäkosketus alkoi luonnistumaan, siirryttiin maassa makaavalle puomin alastulolle hakemaan paikkaa ja nenäkosketusta. Lopuksi siihen lisättiin myös etupalkka. Medya hiffasi idean aika nopeasti, mutta etupalkka on sille vielä haastavampi juttu.  


Toisena treeninä olikin tällainen yksinkertainen ympyrä, josta tosin meidän kohdalla hyödynnettiin vain 2-3 rimaa. Meidän haasteena on se, että Medya on edelleen turhan kiinni minussa ja ei noteeraa lopussa odottavaa palkkaa (videolta näkyy hyvät esimerkit). Pientä sähläämistä ja huutoa oli myös matkassa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti